BŐVÍTÉSEK

A HT 1080/Z változataihoz (elsősorban a 64kB-os változathoz) jelentős számú bővítés készült. Ezek egy része a Híradástechnika Szövetkezet gyártmánya, de más cégek is készítettek eszközöket. Sok iskolában is készült periféria (pl. egyszerű vezérlések, kapcsolók kezelése), ezeket csak akkor említjük meg, ha széles körben ismertté váltak. Az alábbi képek egy-egy bővített rendszert mutatnak be.


A következő bővítésekről van információnk:


BŐVÍTŐEGYSÉG

A Híradástechnika Szövetkezet gyártmánya a HT-1080Z/EU7 bővítőegység, ami 7 db egykártyás kiegészítő vagy interfész fogadására volt képes. Tartalmazott tápegységet és egy busz kapcsolatot a HT bővítőportjához. 1986 elejétől lehetett megvásárolni.
További képek a Galériában, kezelői utasítás a Könyvek között, nagyfelbontású képek pedig a Részletek oldalon találhatók! Az alábbiakban minden kép rákattintva nagyítható!


A bővítőegységben a következő kártyákat lehetett elhelyezni:
MÁGNESLEMEZ EGYSÉG

A Híradástechnika Szövetkezet által gyártott HT1080Z/FD1 floppy egység külön dobozban kapott elhelyezést, ami egy tápegységet és egy duplamagas 5 1/4 inches MOM 1800/900 típusú floppy meghajtót tartalmazott. Normál írássűrűségű egyoldalas adatfelírással (SS SD) valamivel több mint 100kB (0,875 Mbit) adat fért egy lemezre. Az ismertetők szerint az adatátviteli sebesség 125 kbit/s, a hozzáférési idő 600 ms volt. A képeken mind a MOM meghajtós változat (bal első kép), mind pedig a Híradástechnika Szövetkezetben fejlesztésre használt IBM (pontosabban Tandon TM100) meghajtós változat látható. Az alsó sorban a MOM floppy vezérlőkártyája és belseje található (a fejet egy spirál alakban bemélyedést tartalmazó tárcsa mozgatta).
További képek a Galériában találhatók!NYOMTATÓILLESZTŐ

A Híradástechnika Szövetkezet másik, HT-1080Z/PR1 jelű nyomtatóillesztője nem a bővítőegységbe dugható, hanem önmagában használható volt. Ez is Centronics rendszerű nyomtatókat kezelt. Tápfeszültség ellátást az alapgépből kapott, beépített csatlakozó kábeleivel a HT-hez és a nyomtatóhoz volt csatlakoztatható, valamint a bővítőbuszt vezette ki egy további bővítés számára.HT-COMMODORE FLOPPY ÉS PRINTER ILLESZTŐ

A Real-Team GM gyártmánya a HT bővítőbuszára közvetlenül rádugható bővítés, ami egy Commodore típusú soros buszt vezetett ki, amire mind floppy egységek (pl. az elterjedt VC-1541) mind pedig soros nyomtatók (pl. MPS-801) csatlakoztathatók voltak. A bővítő egy EPROM-ban tartalmazta a 2kB rendszerprogramot, ami bekapcsolás után inicializálta a BASIC diszk kezelő parancsait, majd visszalapozta az eredeti ROM tartalmat. Működés közben szükség szerint lapozódott be, így párhuzamosan élve az eredeti ROM-mal. A BASIC-ből a SAVE, LOAD, LOAD?, OPEN, CLOSE, KILL, CMD, PRINT*, INPUT*, GET*, PUT* parancsok voltak használhatók. A floppy könyvtárának beolvasása például LOAD "$",8 paranccsal volt lehetséges, a VC-1541 speciális parancsait a PRINT* alkalmazásával lehetett kiadni. Az illesztő nagy előnye volt, hogy nem foglalt a BASIC elől memóriát, így nem okozott kompatibilitási problémákat még gépi kódú programok esetén sem.


 

SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATI ILLESZTŐ

A Real-Team GM gyártmánya a REALNET vagy MINET illesztő. Ennek használatával egy közös lemezmeghajtót vagy nyomtatót lehetett akár 6 gépről is használni. A hálózat a bejelentkezés (igénylés) sorrendjében biztosított hozzáférést a Commodore soros buszt használó perifériákhoz. Az egységgel kiépített hálózatról csak egy blokkvázlat áll rendelkezésre.


MICOLOR SZÍNES GRAFIKUS ILLESZTŐ

A MICOLOR 01 névre hallgató berendezés a HT bővítőbuszára csatlakozott és egyrészt memóriabővítést, másrészt pedig nagyfelbontású (256x256 képpontos) villogásmentes színes grafikát tett lehetővé a következők szerint: 16 szín használata esetén a teljes beépített 32kB memóriát a grafikához használta, 4 színű üzemmód esetén pedig 16kB memóriabővítés is maradt. A színeket (számuktól függetlenül) 256 árnyalat közül lehetett kiválasztani. A bővítés assemblyben volt programozható egy rutinkönyvtár alkalmazásával, ami két képernyősík használatát, képernyősík eltolást, valamint BASIC-ből a PUT (képernyő törlés), GET (pont rajzolás), OPEN (egyenes rajzolás), FIELD (kör rajzolás) parancsok használatát tette lehetővé. A paramétereket POKE parancsokkal kellett a memóriában elhelyezni. A továbbfejlesztett változat az eredeti és a grafikus kép váltását egyszerűsítette (mechanikus átkapcsoló helyett programból, illetve a két Shift billentyű együttes lenyomásával), valamint egy új grafikus programcsomagot tartalmazott (változtatható karaktergenerátor, szöveg dőlésszög és nagyítás változtatás, területfeltöltés, pont, kör, egyenes rajzolás).
További részletek és szoftverek a projektek között találhatók.
UNICOMP MÉRŐ- ÉS ÉRZÉKELŐEGYSÉG

A miskolci Zalka Máté Gépipari Szakközépiskolában készült az UNICOMP-02 bővítés, ami 10 csatornás feszültségmérést, 1 csatornás áram- valamint ellenállásmérést nyújtott, felhasználói kártyákkal pedig 8 bites ki- és bemenet, A/D és D/A átalakítás, fordulatszámmérés, hőfok- és frekvenciamérés vált lehetővé. Ezeken kívül 3 további iskolaszámítógép "hálózatba kapcsolását" is biztosította. A HT user portjához kapcsolódott, 8 bit kimenet és 8 bit bemenet, valamint egy vezérlőjel lefoglalásával. A berendezés előlapján a bemenetek és kivezetések, LED-ek és 2 hétszegmenses kijelző kapott helyet.TECHNOMIR INTERFÉSZRENDSZER

A TechnoMIR moduláris bővítőkészletet az Országos Pedagógiai Intézet megbízásából az ELTE Általános Technika Tanszék munkatársai fejlesztették ki, majd az Elektroscan Kisszövetkezet gyártotta és a Tudományszervezési és Informatikai Intézet forgalmazta. Aránylag drága volt, de modulokból állt, így az iskolák részenként is megvásárolhatták. Az egymáshoz tetszőleges sorrendben kapcsolható kis piros dobozok sorozata digitális bemeneteket és kimeneteket, D/A és A/D átalakítót, motorvezérlőt, soros vonali kommunikációs portot nyújtott. Az elemek egy közös "gerinchálózaton" csatlakoztak a számítógép buszára.
Egy részletes cikksorozat található a modulokról a Mikroszámítógép Magazin 1987/10-1988/9 számaiban, amiket itt egy PDF dokumentumba gyűjtöttünk össze.

A D-100-as mátrixnyomtatóhoz tartozó illesztő szintén a TechnoMIR család része volt:MODULÁRIS BŐVÍTŐKÉSZLET

Az MTA debreceni Atommag Kutató Intézete hirdette azt a KONTASET dobozban, ESZR kártyákon megvalósított bővítőkészletet, ami a következő elemeket tartalmazta:

JELFRISSÍTŐ

A comptech Számítástechnikai Pjt a Tudományszervezési és Informatikai Intézet megbízásából készítette azt a jelfrissítőt, amivel növelni lehetett a HT-1080Z-re kötött külső magnetofon adattárolásának megbízhatóságát. A számítógép kimenetén kijövő négyszögjeleket a magnó által könnyebben átvihető trapéz alakú jelekké konvertálta, valamint a HT felé is újraformálta a magnóról jövő jeleket. A jelfrissítő, a HT és a magnó között szabványos 5 pólusú DIN csatlakozókkal ellátott kábel biztosította az összeköttetést. A jelfrissítővel megbízhatóan lehetett programokat magnóról-magnóra is másolni.
Várjuk az itt közölt adatok pontosítását, illetve információkat a további bővítésekről!

A képekért és eszközökért köszönet Benyovszky Gábornak, Kardos Balázsnak, Schaffer Andrásnak, Sz. Lukács Jánosnak, Guti Miklósnak és Guti Ákosnak!

(Majzik István