HT1080Z emulátor

Letöltés

(C) 2004-2017 Grósz Attila (email, weblap)

Verzió Letöltés
v1.7.0 ht1080z_v1.7.0.zip
v1.6.4 ht1080z_v1.6.4.zip
v1.6.2 ht1080z_v1.6.2.zip
v1.6.1 ht1080z_v1.6.1.zip
v1.6 ht1080z_v1.6.zip
v1.5 ht1080z_v1.5.zip
v1.4 ht1080z_v1.4.zip
v1.3 ht1080z_v1.3b.zip
v1.2 ht1080z_v1.2.zip
v1.1 ht1080z_v1.1.zip
v1.0 ht1080z.zip
Előzetes htemu.zip

Mi a HT1080Z?

A HT volt az első "magyar" iskolaszámítógép. Jelentőségét felesleges lenne ehelyütt taglalni. Sok ezren - köztük e program szerzője - ismerkedtek meg ezen a gépen a számítástechnikával.

A gép processzora az igen népszerű Zilog 80. Ezen és a hang chip-en kívül a gép semmilyen cél-IC-t nem tartalmazott, a főbb vezérlési feladatokat TTL-ekkel oldották meg.

Igazából eleinte egyáltalán nem is volt "magyar" a gép. Az akkoriban (1982) már igen korosnak mondható System-80-at vagy, ha jobban tetszik "VideoGenie"-t vette meg szőröstül-bőröstül a Híradástechnikai Szövetkezet egy hingkongi cégtől. Maga a VideoGenie pedig az 1977-es TRS-80 Model I-nek egy minimálisan módosított változata, ami 1980-ben jelent meg.

A gép számtalan néven futott a nagyvilágban:

Amiért mégis egyedi a HT mint gép, az a magyar mérnökök által ráépített Yamaha (vagy National Semiconductors) AY-3-8910 hangchip és I/O interface. Előbbi viszonylag jó minőségű muzsikát volt képes produkálni, képességei megcsodálhatók más gépekben is, mint pl. a Spectrum 128 vagy az Amstrad, nem is beszélve az Amiga nagy konkurenséről az Atari ST-ről. Későbbi HT-változatokban már az eredeti VideoGenie ROM tartalom is módosításra került, így lett pl. részleges magyar karakterkészlet támogatás is.

Mi ez?

Emulátor, olyan program, ami egy adott hardver (jelen esetben számítógép) működését imitálja egy másik típusú hardveren. Ebben a konkrét esetben egy 8-bites magyar mikroszámítógépet emulálunk a PC hardveren, ami pillanatnyilag 32-bites.

Mivel az egész gép sokban egyezik (bár azért vannak eltérések!) a TRS-80 Model I BASIC Level 2-vel elvileg, nem lenne szükség új emulátorra. Létezik pár TRS-80 emulátor ugyanis, de valahogy egyikkel sem lehet dűlőre jutni. Windows platformra hármat találtunk, ebből a MESS-et nem sikerült szóra bírni a megfelelő ROM-okkal sem (a RESET rutinban elszáll valamiért), a WinTRS-80 pedig bár elsőre impozáns menüvel rendelkezik, másodjára már kevésbé meggyőző, például a sebesség kalibrálásával gondok vannak és a video emuláció is elég furcsa. Nemrégiben napvilágot látott egy új TRS-80 emulátor, a TRS32, de az meg shareware és igen borsos (60 dollár) a regisztráció.

Mivel Primo emulátorom már volt és a Primo néhány szempontból TRS-80 rokonának is tekinthető (ha másért nem is, de legalább a Z80 plusz TTL felépítés miatt mindenképp) kézenfekvőnek tűnt egyszer kipróbálni mit is lehet összehozni HT-ügyben. Ez az első próbálkozás lett az emulátor első letölthető verziója. Még nem sok mindenre volt használható, de nekem már az is óriási érzés, hogy a Galaxy Invasion-nal megfelelő sebesség mellett és hanggal együtt 20 év után újra lehetett játszani. Remélem ezzel nem vagyok egyedül! :-)

További információkért, HT programokért és az emulátor új verzióiért érdemes meglátogatni a http://ht.homeserver.hu/ weboldalt.

A HT1080Z emulátor képességei

A HT1080Z emulátor hiányosságai

A program használata

A futtatáshoz Windows operációs rendszer (legalább Windows 95) kell. Installálás nem szükséges, indításhoz klikk az EXE-re. A menük ugyan angolul vannak, de remélhetőleg magukért beszélnek.

Parancssori opciók

Általános alak:

HT1080Z.EXE [/a] [/b file] [/d] [/g] [/h] [/i] [/m] [/r] [/s file] [/t file] [/v file] [/w] [filenév]

Egyelőre csak a következő opciók vannak támogatva:

/a : nincs autostart CAS és CMD file-ok esetén
/b: file: 'file' automatikus betöltése induláskor
/d : dupla scan kikapcsolása (az eredeti gép sem csinálja!)
/g : Lowe LE18 grafikus bővítőkártya
/h : hang tiltása indításkor (probléma esetén javasolt)
/i
: diszk csatolása indításkor (:0)
/m
: HT modell kiválasztása (1, 2 vagy 3)
/r
: RAM méret megszabása (16 vagy 48 kb)

/s mp
: 'mp' másodperc után kép készítése
/t mp:
'mp' másodperc után kilépés az emulátorból
/v file
: videorögzítés indítás után azonnal a 'file' nevü állományba
/w
: az emulátor futtatása a maximális sebességgel

Monitor

A programban egy egyszerű beépített monitor es disassembler is található. Ennek előhívása az ESC[-APE] gomb lenyomásával történik. Második leütésére a program visszatér az emulált gép képernyőjéhez.

További monitorkezelő gombok:

Keyboard & joystick

Két billentyűkiosztás választható: pozicionális és szimbolikus. Az elsőnél a HT billentyűi a PC-n a lehető leghasonlóbb relatív pozícióban vannak, ami játékoknál az irányítás miatt fontos.
A másik kiosztás szimbolikus, ahol a PC-s billentyűzet szimbólumai megfelelő HT billentyűleütésekké konvertálódnak. Ez a mód gépelésnél, szövegbevitelnél ajánlott.

Néhány speciális gomb pedig az alábbi helyeken található meg:

HT : PC
Clear : Home
Break : TAB
<- : Backspace (symbolic) és <- (positional)

A joystick támogatás PC-s gamepad/joystick révén valósul meg. Az egységet még az emulátor indítása előtt kell csatlakoztatni ahhoz, hogy az emulátor felismerje.

Printer

A printer támogatása az emulátor könyvtárában létrehozott 'printer.txt' file-on keresztül valósul meg.
A nyomtatott szöveg nem írja felül a korábbiakat, az minden esetben a file végéhez fűződik. A printer támogatás a menün keresztül kikapcsolható.

Lemez

A legrugalmasabb és leggyorsabb periféria. A helyes emulációhoz szükség van egy DOS boot lemezre, ezekbol számtalan verzió létezik. Az emulátor sikeresen muködik többbek közt az alábbi DOS-okkal:

A boot diszk állomány indulás elott is csatolható az emulátorhoz az /i filenév parancssori opcióval, vagy később a menün keresztül.

A jelenleg támogatott lemez image formátumok a JV1 és a JV3, ami gyakrabban DSK kiterjesztéssel szerepel (1 ill. 2 oldalas, szimpla írássűrűségű, 35 vagy 40 sávval és sávonként 10, egyenként 256 byte-os szektorral).

Induláskor nyomva tartva a BREAK gombot (az emulátorban TAB) a lemezről bootolás megkerülhető.

Magnó

A kazettás magnetofon a HT-be beépített - de külsőleg is kapcsolható - legelterjedtebb és ezért legfontosabb periféria. A hozzá tartozó PC-s formátum a CAS és a WAV (tömörítetlen PCM, csak írva).

Először a menün keresztül létrehozzuk a kívánt WAV állományt, majd "lenyomjuk" a virtuális Play/Record gombot (F5). A SAVE parancs kiadása után elkezdődik a mentés. Ez eltarthat egy darabig. A folyamat felgyorsítható ha az emulátort az ALT+F3 billentyűkkel teljes sebességre kapcsoljuk. Ha újra megjelenik a '>READY' üzenet, a mentés befejeződött. Kapcsoljuk ki a Play/Record gombot és zárjuk le a WAV file-t (ez nagyon fontos!).

Ezzel a módszerrel tetszőleges betöltővel rendelkező állományokat is elmenthetünk és azokat aztán egyszerűen transzferálhatjuk az igazi HT-re.

Gyorsabb és hatékonyabb azonban programjainkat a TRS-80 világban már elterjedt és közkedvelt CAS formátumban tárolni. Ez ugyan nem teszi lehetővé nem sztenderd rutinnal rendelkező állományok betöltését, de mivel ezek amúgy sem voltak elterjedtek, ésszerűbb mindig a CAS-t használni , mert ezek töltése/mentése sokkal gyorsabb, mint a WAV-é.

BASIC programok CAS formátumba mentését az emulált gépbe beírt CSAVE"N" paranccsal végezhetjük. Ekkor az emulátor érzékeli, hogy menteni kívánunk és feldob egy párbeszédablakot, ahova megadhatjuk a HT-s programunk PC-s nevét, mejd ezt jóváhagyva a mentés szinte szemvillanásnyi idő alatt végrehajtódik. Adott tárterület CAS-ba mentése ezzel szemben csak a menün keresztül történhet, mivel az igazi HT-n erre alapesetben nem volt lehetőség.

Köszönetnyilvánítások

Verziók

v1.7.0

v1.6.6

v1.6.5

v1.6.4

v1.6.3

v1.6.2

  • egyedi video frissítési frekvenciák támogatása 5 és 200 között
  • képtartalom másolása a vágólapra (text formátum)
  • jobb AY-3-8910 sound IC emulation (mixer)
  • bugfixek (breakpointok újraengedélyezése)

v1.6.1

v1.6

v1.5

v1.4

v1.3

v1.2

v1.1

v1.0

Verziószám nélkül:

(Grósz Attila (gyros KUKAC freemail PONT hu))