KIÁLLÍTÁSOK

Ezen az oldalon a HT-1080Z-vel, illetve az iskolaszámítógépekkel kapcsolatos kiállításokról számolunk be.


School-Computer - a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban (Budapest, NJSZT, 2024)

Az NJSZT Budapest, Báthori utca 16. alatti székházában mutat be 2024. május 17-től október végéig időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány - alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve - az iskolagépek történetéről.

A tárlaton mintegy negyedszáz muzeális értékű számítógép, továbbá kazetták, szoftverek, dokumentumok is láthatóak, a tablókon pedig nagy kibernetika- és informatikatanárokról olvashatunk. A kiállított gépek között van a HT-1080Z, mint az első "hivatalos" magyar iskolaszámítógép, valamint más magyar konstrukciók is: a BRG ABC-80, a Videoton TV Computer, a Microkey Primo és a Lukács testvérek nevéhez köthető Homelab-család néhány modellje. A nagyon ritka Homelab-2, Aircomp-16 és a Mickey-80 gépek replikái helyben kipróbálhatók.

A tárlat háttéranyagait a SCHOOL COMPUTER weboldal mutatja be, itt többek között található egy HT-1080Z oldal is.

A május 17-én tartott megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre meséltek a személyi számítógépek hőskoráról.

Részletek a kiállításról az NJSZT weboldalán
Információk a kiállítás megnyitójáról


School-Computer - a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban (Túrkeve, 2024)

2024. március 8-án nyílt meg Túrkevén, a Finta Múzeum "Vadász Pál" kiállítótermében az iskolaszámítógépek történetéről szóló időszaki kiállítás, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság Informatika Történeti Múzeum Alapítványának rendezésében. A kiállításon több, mint 20 számítógép és számológép, kazetta, korabeli dokumentum mutatja be a magyar középiskolai számítástechnika (informatika) oktatás 1980-as éveit, amikor kormányzati program keretében számítógépekkel látták el az iskolákat. Tablókon olvashatók a kapcsolódó történeti adatok, valamint a híres informatikatanárok és példaképek bemutatásai.

Kiemelt kiállítási tárgy a HT-1080Z, amit a látogatók ki is próbálhatnak; ezen kívül ennek őse, az amerikai TRS-80 Model 1 is megtalálható. Bemutatásra kerülnek további korabeli hazai gépek, az ABC80, a Primo és a Videoton TV Computer. Működő másolatban elkészítve nézhető meg a Homelab-2, az Aircomp-16 és a Mickey-80.

A tárlat háttéranyagait a SCHOOL COMPUTER weboldal mutatja be, itt többek között található egy HT-1080Z oldal is.

Videó a megnyitóról: School Computer megnyitó

A kiállítás 2024. májusától a Társaság budapesti, Báthori utcai székházában látható.

(A képek forrásai: njszt.hu, fintamuzeum.hu, Képes Gábor, facebook)


Az iskolaszámítógép programtól az informatikai versenymozgalmakig (Budapest, 2023)

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság Informatikatörténeti Fóruma (ITF) "Az iskolaszámítógép programtól az informatikai versenymozgalmakig" címmel rendezett konferenciát 2023. december 1-én az Óbudai Egyetemen. A hazai középiskolai oktatás kezdeteihez kapcsolódó előadások a következők voltak:

Az előadások online formában elérhetők az ITF rendezvénysorozatának lapján.

A rendezvényen élőben is megtekinthető volt a HT 1080Z iskolaszámítógép, mint egy korszak jellegzetes terméke.

Egy kép a konferenciáról
A kiállított HT-1080Z

(A képek forrása az Óbudai Egyetem kapcsolódó híre.)


(Majzik István)